Hur snabbt tjänar man in en billig frånluftsvärmepump?

En billig frånluftsvärmepump kostar allt från 40 000 kronor upp till över 100 000 kronor. Detta är dock exklusive installation, och vet man själv inte riktigt hur man ska installera värmepumpar måste man garanterat också betala för detta. 40 000 låter kanske som en hel del pengar, men det blir inte så mycket om man ser det på lång sikt.

För det mesta kan man tjäna in dessa pengar på mindre än 4 år, vilket måste ses som en bra investering.

Beroende på vilket typ av hus man har och vad man hade för värmesystem innan kan det oftast till och med gå fortare att spara in pengarna man lägger på en frånluftsvärmepump.

Frånluftsvärmepump – inte bara en pengafråga

Många undrar om det ens är värt att lägga pengarna på en frånluftsvärmepump då man ofta inte kan använda den i hela huset (vinden till exempel) och inte heller i garage eller förråd utomhus om man behöver dessa uppvärmda. Faktum är att många upplever att inomhusklimatet faktiskt blir bättre efter att man har installerat en luftvärmepump, på grund av det luftfilter som används i uppvärmningsprocessen.

Angående garaget, förrådet och vinden kan man alltid lösa det med en hybridlösning. Med detta menas det att man har luftvärmepump i de vanliga delarna av huset, som också kostar mest att värma upp, och ha kvar de gamla elementen i områdena som luftvärmepumpen inte når till.

Bara för att man installerar en frånluftsvärmepump betyder ju inte det att det plötsligt blir dyrare att använda vanliga element, det bara känns dyrare eftersom det är proportionellt sett till värmepumpen kostar så mycket mer.