Luft/vattenvärmepumpar

Vi erbjuder luftvattenvärmepumpar med installation runt om i hela Stockholms län. Med ett stort utbud av olika modeller från ledande märken tillhandahåller vi helhetslösningar för både företag och privatpersoner. Behöver du hjälp att hitta luftvattenvärmepumpen som passar dig och dina behov bäst? Lämna en intresseanmälan eller ring oss på 020- 77 88 55 för en kostnadsfri rådgivning!

Med en luft/vattenvärmepump får du en högre energibesparing än en luftvärmepump och en billigare lösning än bergvärme. Normalt sparar en luft/vattenvärmepump ca 65-70 % av dina uppvärmningskostnader.

Med varmvattenberedare

En luft/vattenvärmepump, Allt-i-ett, har en inbyggd varmvattenberedare för att spara så mycket utrymme som möjligt. Passar perfekt för dig som vill ha innedelen i tvättstugan.

Klimatteknik Stockholm

Vi är en av marknadens största aktörer på värmepumpar. Vårt mål är att leverera trygga och smarta värmelösningar. 

Utan varmvattenberedare

En luft/vattenvärmepump utan varmvattenberedare passar perfekt för dig som vill ha en extern och större varmvattenberedare eller för dig som vill docka ihop mot din gamla ved/pelletspanna.

Hur fungerar luft/vatten?

En luft/vatten värmepump fungerar precis som namnet säger, det är luft som används för att skapa varmt vatten i hushållet. Därefter leds vattnet till radiatorer och till förbrukning. Att använda denna typ av värmepump har idag blivit mycket populärt gällande husets uppvärmning och efterfrågan fortsätter att öka. Detta eftersom att det är en ganska simpel installation som samtidigt är ett effektivt vattenburet värmesystem.

Värmepumpen passar hus med vattenburen värme

Pumpen passar de hushåll som har vattenburna uppvärmningssystem med vattenradiatorer eller vattenburen golvvärme och även för hushåll som har ett lågt och inte alltför högt behov av värme och varmvatten. Även om det är kallt och minusgrader utomhus fungerar denna typ av pump lika effektivt och med lika hög verkningsgrad.

Den värmeenergi som kommer från den omgivande uteluften tas tillvara av pumpen och även om den friska luften utifrån är kall så finns det en viss värme i den. Med andra ord uppgraderas alltså utomhusluften. Tro det eller ej, men även -20 grader luft, kan man idag utnyttja för uppvärmning. 

Så går processen till i ett luft/vatten system

Luften som kommer in sugs in i ett system och därefter värmer ventilationsluften upp ett köldmedium som vid låga temperaturer förångas och blir till gas. En kompressor ser sedan till att temperaturen i köldmediet höjs och sista stadiet är kondensatorn som ser till att skicka värmen vidare ut till uppvärmningssystemet, d vs till tappvatten och radiatorer.

Eftersom att anläggningen utnyttjar den värme som redan finns i luften är den också miljövänlig, då det inte är några lokala eller farliga ämnen utan bara ren luft.

Man kan alltså säga att luft-vattenvärmepumpen fungerar som luft/luftpumpar. Den tar tillvara på den energi som redan finns i luften utomhus. Fast här är det istället är ett vattenburet värmesystem som är mottagare, dvs energin blir till vatten.

En ytterligare skillnad är att denna typ av pump kan värma upp hushållets vatten och värmen tillförs till huset via golvet och element.

Fördelar med en luft/vatten värmepump

Fördelen med denna typ av pump är att den är väldigt enkel att installera samtidigt som den också är billigare att köpa och installera än bergvärmepumpar. Installationen är väldigt smidig då man inte behöver gräva eller borra ute på tomten.

Att använda en luft/vattenvärmepump innebär att hushållets uppvärmningskostnader sänks ganska markant och detta eftersom att luft är gratis och för att man endast återanvänder luft som redan finns, d vs utomhusluften. Den kan faktiskt sänka dina energikostnader med upp till 70 % och redan efter första året kommer du att spara flera tusentals kronor.

Om man kopplar in pumpen till tappvattnet får man alltså billigare vatten, såsom dusch- tvätt och även diskvattnet som man dagligen använder. Kort sagt får du som hushållsägare stora besparingsmöjligheter.

Liten investering blir en stor besparing

Om du med minsta tänkbara investering vill minska din kostnad för värme samt varmvatten är det just luft- och vattenvärmepumpen som är det rätta valet. Det är en smart investering då man tar tillvara på värmen som finns runtomkring oss.

Tack vare denna anläggning får du ett jämnt och effektivt inomhusklimat samt varmvatten i ditt hushåll. Denna typ av energikälla är ett miljömässigt hållbart värmesystem som är bra för både hushållet och oss människor!

Så fungerar en luft/vattenvärmepump

Luft/vattenvärmepumpar hämtar energi från utomhusluften. Detta gör att effektiviteten på systemet avgörs av temperaturen ute. Därför är dessa värmepumpar utrustad men en tillsatsvärmare för de dagar då temperaturen ute är för låg. Vid sådana tillfällen minskar besparingen.

Enkelt beskrivet går det till så här:

Utedelen suger in uteluften som förs in i ett slutet system. I systemet finns ett köldmedium som förångas. Gasen som bildas komprimeras av en kompressor. På så sätt höjs temperaturen och värmen kan via en kondensor överföras till husets vattenburna värmesystem. Köldmediet kondenseras och processen upprepas.

Vanliga frågor om luft-vattenvärmepumpar

Du bör väga investeringskostnaden mot ditt uppvärmningsbehov. I ett litet hushåll med låg förbrukning blir det kanske svårt att tjäna in det du betalat för en luft/vatten. Tänk även på ditt nuvarande värmesystem i huset. Luft-vattenvärmepumpar kräver ett vattenburet system.

Fundera också över i vilket tidsperspektiv du vill tjäna in din investering, vill du ha igen investeringen på tre år eller längre tid? Tänk även igenom vilka önskemål och tekniska möjligheter du har gällande installationen (exempelvis var pumpen kan placeras).

Hur räknar jag ut hur stor effekt jag behöver?

Energimyndighetens hemsida finns schabloner som kan hjälpa dig att beräkna din energiförbrukning. Du måste även ta hänsyn till husets isolering, om fönster har bytts ut och liknande renoveringar som kan spara in på energiförbrukningen i hushållet.

Vad avgör priset för en luft-vattenvärmepump?

En luft vatten-värmepump kostar mellan 85-130 000 beroende på vilken modell och kapacitet du väljer. En billigare pump håller sämre än en dyrare. En billigare pump är även mindre effektiv och ger en sämre komfort än de dyrare varianterna, men för ett mindre hushåll med låg förbrukning kan en dyrare pump vara en sämre investering.

Det som avgör kostnaden är vilken pump du har valt. Med en luft/vattenpump tillkommer inte någon borrning som vid bergvärmeinstallation.

Passar luft/vatten värmepumpar till alla?

En luft/vatten-anläggning passar bäst för dig som har vattenburet uppvärmningssystem i din bostad. Detta eftersom värmepumpen tar vara på den värmeenergi som utomhusluften bringar, den energin räcker sedermera för att användas för att värma upp radiatorer, varmvatten och vattenburen golvvärme.

En luft/vattenlösning är inte en lika omtalad energilösning, men den kan sänka din uppvärmningskostnad med närmare 70%.

Luftvattenvärmepumpar: effektivare än bergvärme

De senaste åren så har luft-vattenvärmepumpar blivit effektivare. Om du bor i de södra eller mellersta delarna av Sverige så kommer en luft-vattenvärmepump att spara dig mer pengar än vad en bergvärmepump skulle göra. I tabellen nedan så är en beräkning på olika typer av uppvärmningssystem och den besparing du kan räkna med.

Kostnad för olika uppvärmningsalternativ, småhus med behovet 20.000 kWh per år.

 

Investeringskostnad*

Medelkostnad per år

Bergvärmepump

130.000-160.000

20.800

Fjärrvärme

50.000-60.000

20.960

Naturgas

60.000-75.000

28.000

Pelletspanna

80.000-100.000

22.500

Luftvattenvärmepump

90.000-120.000

19.800

Källa: Energimyndigheten

Dimensionering

Det är viktigt att dimensionera din värmepump rätt. Hör av dig till oss så hjälper vi dig kostnadsfritt med rådgivning om rätt effekt för ditt hus.

Två typer av luft-vattenvärmepumpar

På/av- eller varvtalsstyrd- reglering (även kallat on/off eller inverter) Är de två olika styrningarna för luft-vattenvärmepumpar, generellt så är inverterstyrda kompressorer de mest effektiva. Detta eftersom den steglöst anpassar effekten utefter behov.

En on/off maskin jobbar bara på två lägen; antingen avstängd eller full kraft. Du kan jämföra det med att köra bil, för att du skulle ta dig till plats A-B så skulle en ”on/off bil” gasa upp i 100km/h för att sedan stänga av motorn och rulla så långt den kan, när bilen tillslut står still så gasar  den upp till 100km/h igen för att sedan stänga av sig själv.

En ”inverter bil” däremot sätter farthållaren på 50km/h och håller den hastigheten tills den kommer fram. De tre största fördelarna med invertermaskiner är; lägre energiförbrukning, jämnare temperatur inomhus och längre livslängd

Luft-vatten värmepump COP

Värmefaktor, även kallat COP är ett mått på hur effektiv värmepumpen är gentemot vad den förbrukar. Om en värmepump har ett COP-värde på 2,9 så betyder det alltså att för varje kW el den förbrukar så ger den dig 2,9kW i värme. Men du ska inte stirra dig blind på detta värde, detta eftersom värdet är satt under optimala förhållanden (ex. 7 grader ute och 20 grader inne).

Det betyder att vissa värmepumpar kan ha väldigt bra COP-värde vid dessa förhållanden men betydligt sämre när temperaturen är -15grader. Under 2013 så kommer fabrikörerna att bli tvungna att publicera ett nytt värde till sina värmepumpar som kallas årsvärmefaktor, även kallat SCOP.

Detta är ett mått på värmepumpens effektivitet över ett helt år, det är alltså mer rättvist och lättare för dig som konsument att se vilken värmepump som är mest effektiv. Ett bra exempel på detta är om man jämför Panasonics luft-vattenvärmepump med en luft-vattenvärmepump från CTC. Panasonic har ett COP-värde på 2,4 medan CTC har ett högt värde på 3,0. Men årsvärmefaktorn på Panasonic är 2,6 men bara 2,1 på CTC. Det betyder alltså att Panasonics värmepump jobbar energisnålare och effektivare när det är kallt ute och ger en högre besparing över ett år.

Saker att tänka på:

 • Varmvattenberedaren kan i vissa fall vara en energibov, har du en väldigt oeffektiv varmvattenberedare så läcker den ut värme. Då kommer värmepumpen att få jobba mer för att värma upp tappvarmvattnet. Exempel; under ett år så förlorar en Daikin altherma bara 650kW värme på tappvarmvattnet medan en maskin från bosh förlorar hela 1900kW.

 • Ljudnivån skiljer sig mycket beroende på vilket fabrikat du väljer. Spannet kan ligga från 50dBa på de lägsta maskinerna hela vägen upp till 70dB(a) på de högljuddaste. För var 10de dBa så upplevs det som att ljudet fördubblas.

 • Luft-vattenvärmepumpar avfrostar flera gånger per dygn! Detta leder till att det droppar vatten under utedelen som sedan fryser till is. Det finns effektiva sätt att avleda detta vatten med uppsamlingskärl.

Vi gör inga installationer utan en grundlig genomgång

Innan en optimal lösning för just ditt hushåll kan väljas ut och en installation kan ske är det ett måste att en kunnig person från Klimatteknik Stockholm kommer och tittar på ditt hem och hjälper dig med ditt val. Inga installationer sker utan en grundlig teknisk genomgång och självklart är genomgången kostnadsfri.

Vi på Klimatteknik Stockholm kommer alltid och inspekterar ditt hus kostnadsfritt innan olika typer av lösningar föreslås, detta för att vara säker på att vi hittar en lösning som bäst tillgodoser just dina behov. Självklart tas dina önskemål och tankar med i beräkningen! Vi är inte bundna av en viss värmepumpstillverkare utan föreslår alltid den lösning som vi tror passar dig bäst.

Full certifiering och egna installatörer

Med egna installatörer, ett helhetsåtagande, 3-5 års helgaranti, full certifiering, full försäkring och konkurrenskraftiga priser är Klimatteknik Stockholm en bra lösning för dig som vill ha ett bra och hållbart resultat.

Ett innovativt teknik företag

Vi håller vad vi lovar. Vi är punktliga och lovar ingenting vi inte vet att vi kan hålla.

Få en kostnadsfri rådgivning

Ingen luftkonditionering är perfekt. En bra luftkonditioneringsinvestering bygger på att hela husets förutsättningar tas med i beslutet och inte minst dina.

Därför gör vi inga installationer utan att först ha träffat dig och gjort en teknisk genomgång. Vi är fristående och kan därför rekommendera den lösningen som passar dig bäst.

Varför välja Klimatteknik Stockholm?

 • Låga priser genom stora inköp.
 • Oberoende. Ingen lösning är perfekt för alla. Vi hjälper dig välja.
 • Tryggt köp. Minst 2 års garanti på alla våra airconditionlösningar.

Full certifiering och egna installatörer

Klimatteknik Stockholm är certifierade inom kyla och värme av Incert och är medlemmar i Kyl- och värmepumpsföreningen. Hos oss får du minst 2 års garanti och vi erbjuder även serviceavtal.

Installation av luft-vattenvärmepump

Hos oss kan ni få hjälp med installation av er luftvattenvärmepump i Stockholm, Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Det här ingår i en standardinstallation:

 • Avemballering och uppackning av värmepumpen.
 • Genomgång av installation.
 • Installation av värmepumpen med upp till fem meters rördragning.
 • Utomhusdelen monteras på markstativ med vibrationsdämpare.
 • En håltagning och tätning i trä, tegel eller leca.
 • Igångkörning och användarinstruktion till kund i samband med installation.
 • Grovstädning.

Material som ingår

 • Isolerade kylrör eller vattenrör 5m.
 • Inkoppling mot befintligt radiatorsystem max 2,5m.
 • Intern styrkabel 5m.
 • PVC Kanaler 5m.
 • Erforderligt förbrukningsmaterial för standardinstallation.

Förutsättningar för ett väl utfört arbete

 • Ytan där utomhusdelen ska stå skall vara förberedd för installation, plan yta vid markstativ.
 • Ytan där inomhusdelen ska stå skall vara färdig att installera på och rivning samt demontering gjord innan installationen påbörjas. Om detta ej är klart debiteras kund för väntetid alternativt bomkörning.
 • Elinstallation från säkerhetsbrytare i anslutning till värmepumpen uppgradering av matarkabel samt kabeldragning ingår ej.
 • Montering av utomhusdelen sker på markstativ.
 • Avbeställning av installation måste ske senast 24h innan bokad tid.

Exempel på tilläggskostnader till kund

 • Extra rördragning 619kr/meter inkl. materialkostnad
 • Betonghåltagning från 2 500 kr
 • Expansionskärl med säkerhetsventil 1 990kr
 • Vid installation på plats utan farbar väg eller annan otillgänglig plats tillkommer extrakostnad för detta.

Oberoende återförsäljare av luft-vattenvärmepumpar

När du väljer att värma ditt hus med hjälp av en värmepump så innebär det ett effektivt utnyttjande av solenergi. Solen har ju värmt luften, berget eller vattnet där värmepumpen hämtar värmen. Så oavsett variant så blir både du och miljön vinnare när du väljer att värma huset med hjälp av en värmepump.

Bergvärme eller luft/vatten?

Ett bra inomhusklimat och effektiv uppvärmning är något som de flesta husägare kan placera på toppen av önskelistan, men hur vet du vilken metod som passar just ditt hem? Sverige är bäst i världen på att använda värmepumpar för att tillvara på och utnyttja de resurser som finns i miljön omkring oss. Här besvarar Keith Södergren några vanliga frågor som kan hjälpa dig välja rätt typ av värmepump för just dina behov. 

Hur sänker luft/vatten respektive bergvärme min energiförbrukning?

En luft/vattenpump suger in utomhusluften och omvandlar energin till värme som värmer upp vatten som leds ut i elementen, golvvärme och varmvattenledningarna i huset. Detta ger en sänkning av energiförbrukningen på upp till 78%. Bergvärme tar tillvara på den lagrade solenergin i marken och leder in den i huset. Med en bergvärmelösning kan du spara in upp till 80% av din energiförbrukning.

När passar en luft/vattenlösning bra och när passar det sämre?

En luft/vattenvärmepump passar hus som har vattenburen uppvärmning, det vill säga hus med vattenelement. Det finns lösningar för såväl småhus som för kommersiella verksamheter, utomhusenheten är i samma storlek som en byrå och tar därför liten plats på tomten.

I ett hus med element som värms upp med el är luft/vatten en sämre lösning, det finns helt enkelt inte möjlighet att värma upp elementen med luft/vattenpumpen i sådana hus.

När är bergvärme en bra lösning och när är det en sämre lösning?

Bergvärme passar bra till såväl mindre radhus som till stora fastigheter, det ger en stor besparing i förbrukningen vilket gör bergvärme till en bra investering i ett hushåll med medelhög till hög energiförbrukning.

Bergvärme är liksom luft/vatten inte en optimal lösning vid eluppvärmda element. Det är även bra att ha i åtanke att bergvärme är en dyrare lösning, vilket gör att det tar längre tid att tjäna in din investering om du har ett hushåll med liten förbrukning.

Bli kontaktad

 • Personuppgifter du lämnar här använder vi för att kunna ge dig erbjudanden och upprätthålla hög servicenivå. Inhämtade uppgifter kommer även att behandlas i samband med Enwell och Vattenfalls affärs- och produktutveckling, statistik, marknads- och kundanalyser samt direkt marknadsföring av andra av Enwells och Vattenfalls produkter och tjänster. Vill du inte ta del av dessa erbjudanden kan du närsomhelst kontakta oss på (se kontakt). Mer information om hur vi behandlar personuppgifter och vilka rättigheter du har enligt gällande dataskyddslagstiftning hittar du här.