Bergvärme eller luft/vatten?

Bergvärme VS luft vatten - Vilken värmelösning är bäst? Både bergvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar är bra uppvärmningsalternativ som skiljer sig i både pris och prestanda. Här nedanför reder vi ut vilken värmepump som passar ditt hushåll bäst.

Bergvärme vs luft/vatten

Ett bra inomhusklimat och effektiv uppvärmning är något som de flesta husägare kan placera på toppen av önskelistan, men hur vet du vilken metod som passar just ditt hem?

Sverige är bäst i världen på att använda värmepumpar för att tillvara på och utnyttja de resurser som finns i miljön omkring oss. Här besvarar Keith Södergren några vanliga frågor som kan hjälpa dig välja rätt typ av värmepump för just dina behov. 

Hur sänker luft/vatten respektive bergvärme min energiförbrukning?

En luft/vattenpump suger in utomhusluften och omvandlar energin till värme som värmer upp vatten som leds ut i elementen, golvvärme och varmvattenledningarna i huset. Detta ger en sänkning av energiförbrukningen på upp till 78%.

Bergvärme tar tillvara på den lagrade solenergin i marken och leder in den i huset. Med en bergvärmelösning kan du spara in upp till 80% av din energiförbrukning.

När passar en luft/vattenlösning bra och när passar det sämre?

En luft/vattenvärmepump passar hus som har vattenburen uppvärmning, det vill säga hus med vattenelement.

Det finns lösningar för såväl småhus som för kommersiella verksamheter, utomhusenheten är i samma storlek som en byrå och tar därför liten plats på tomten.

I ett hus med element som värms upp med el är luft/vatten en sämre lösning, det finns helt enkelt inte möjlighet att värma upp elementen med luft/vattenpumpen i sådana hus.

När är bergvärme en bra lösning och när är det en sämre lösning?

Bergvärme passar bra till såväl mindre radhus som till stora fastigheter, det ger en stor besparing i förbrukningen vilket gör bergvärme till en bra investering i ett hushåll med medelhög till hög energiförbrukning.

Bergvärme är liksom luft/vatten inte en optimal lösning vid eluppvärmda element.

Det är även bra att ha i åtanke att bergvärme är en dyrare lösning, vilket gör att det tar längre tid att tjäna in din investering om du har ett hushåll med liten förbrukning.

Luft-vattenvärmepumpar är effektivare än bergvärme

De senaste åren så har luft-vattenvärmepumpar blivit effektivare. Om du bor i de södra eller mellersta delarna av Sverige så kommer en luft-vattenvärmepump att spara dig mer pengar än vad en bergvärmepump skulle göra.

I tabellen nedan så är en beräkning på olika typer av uppvärmningssystem och den besparing du kan räkna med.

Kostnad för olika uppvärmningsalternativ, småhus med behovet 20.000 kWh per år.

 

Investeringskostnad*

Medelkostnad per år

Bergvärmepump

130.000-160.000

20.800

Fjärrvärme

50.000-60.000

20.960

Naturgas

60.000-75.000

28.000

Pelletspanna

80.000-100.000

22.500

Luft-vattenvärmepump

90.000-120.000

19.800

Källa: Energimyndigheten

Dimensionering

Det är viktigt att dimensionera din värmepump rätt. Hör av dig till oss så hjälper vi dig kostnadsfritt med rådgivning om rätt effekt för ditt hus.